Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Bagage KLM en de bagagekosten

Bagagekosten KLM

KLM bagageKLM heeft standaarden voor koffers en handbagage die we op deze pagina zullen behandelen. Extra bagagevrijstelling kan per vlucht verschillen. Dit kun je  zien tijdens het boeken, op de ticket of in Mijn Reis.

KLM blijft ruim in het gewicht in de handbagage (12 kg) in verhouding tot concurrenten, doe hier dan ook je voordeel mee en probeer vaker alleen met handbagage te reizen. KLM is op het gebied van regels rondom handbagage één van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld.


Bij KLM kun je zowel binnen Europa als intercontinentaal één stuk ruimbagage (koffer) inchecken van maximaal 23 kg (Standard+ tickets), uitzondering hier op zijn de nieuwe Light tickets. De afmetingen van de koffer, lengte x breedte x hoogte mag de 158 cm niet overschrijden. Als handbagage is één stuk toegestaan van max. 55 x 35 x 25 cm en één accessoire van max. 40 x 30 x 15 cm. Er geldt een gezamenlijk gewicht van maximaal 12 kg. Er zijn uitzonderingen voor Business Class en Flying Blue en SkyTeam Elite members.

Tip: voordat je boekt kan je via deze pagina nog eens dubbelchecken wat het bijboeken van ruimbagage kost. 

KLM is één van onze voorkeursmaatschappijen qua bagage voorwaarden; de website is duidelijk, de voorwaarden helder en vaak beter dan die van concurrenten. De klantenservice is State of the Art en met de Light Tickets kun je dus ook nog eens extra voordelig reizen (met minder bagage, dat wel)

KLM Handbagage

KLM handbagage afmetingen

Als handbagage is bij KLM toegestaan: één tas of trolley + 1 accessoire (laptop, handtas) met een gecombineerd gewicht van maximaal 12 kg. Het grote stuk handbagage mag 55 x 35 x 25 cm zijn. De accessoire mag maximaal een afmeting hebben van 40 x 30 x 15 cm. Indien je vliegt met KLM Business Class mag je 2 stuks handbagage meenemen en mag het totaalgewicht 18 kg bedragen.

Op drukke vluchten kan het voorkomen dat je handbagage bij de gate wordt ingecheckt, in principe is dit een uitzondering en dit is sowieso kosteloos. Dat kan ook het geval zijn als de bagage aan de juiste afmetingen en gewicht voldoet. De bagage wordt dan (kosteloos) in het ruim vervoerd.

KLM handbagage

Handbagage KLMEconomy ClassBusiness ClassDetails
Aantal stuks handbagage12Bekijk details
Max. afmeting handbagage55 x 35 x 25 cm55 x 35 x 25 cmBekijk details
Aantal accessoires11Bekijk details
Max. afmeting accessoire 40 x 30 x 15 cm40 x 30 x 15 cmBekijk details
Handbagage max. totaal gewicht12 kg18 kgBekijk details

Ruimbagage KLM

Net zoals bij de handbagage wordt er voor de ruimbagage geen onderscheid gemaakt tussen Europese of Continentale vluchten. Bij KLM zijn er wel verschillen per type ticket, of als u deelneemt aan één van de member-programma's.

Economy Light

Binnen Europa wordt er veel gekozen voor een Economy Light ticket. Bij dit ticket hoort geen ruimbagage. Wil je met dit ticket bagage bijboeken (dit kan wel) denk dan aan kosten van €25- tot  €100. Het bijboeken van de bagage kan tijdens het boeken van de vlucht, of na het boeken in ‘Mijn Reis' bij KLM. (hier in detail). Ben je Flying Blue Member, dan kan je korting krijgen op de extra bagage die je bijboekt.

Economy Class

Als ruimbagage is toegestaan één stuk met een maximaal gewicht van 23 kg. De afmetingen van de koffer, lengte x breedte x hoogte mag de 158 cm niet overschrijden.

Business Class

Met een Business Class ticket mag je 2 stuks ruimbagage meenemen. De regels voor deze ruimbagage is dat de L + B + H maximaal 158 cm mag bedragen. Het gewicht is max. 32 kg per stuk.

Flying Blue en SkyTeam Elite deelnemers

Flying Blue Silver- Gold- en Platinumdeelnemers en SkyTeam Elite deelnemers mogen een extra koffer meenemen als ruimbagage. Voor dit extra bagagestuk gelden dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht als voor de bagageregels van het type ticket dat u heeft.

KLM ruimbagage

Ruimbagage KLMEconomy lightEconomy ClassBusiness ClassMembers*Details
Aantal stuks ruimbagage0121Bekijk details
Afmeting Ruimbagagenvt L x B x H max. 158 cm L x B x H max. 158 cm L x B x H max. 158 cmBekijk details
Ruimbagage max. gewicht per stuknvt max. 23 kgmax. 32 kgmax. 23 of 32 kgBekijk details

* Flying Blue Silver- Gold- en Platinumdeelnemers en SkyTeam Elite deelnemers (de extra koffer dient van hetzelfde formaat te zijn als toegestaan in de klasse die is geboekt)

KLM bagage bijboeken

KLM heeft afgelopen jaar – 20 mei 2019 – aangekondigd de tarieven voor ruimbagage op lange vluchten aan te gaan passen voor Light Tickets (hier meer info). Vanaf 21 mei gaat deze nieuwe regeling in en is de ruimbagage niet langer inbegrepen en moet je deze bijboeken bij Light Tickets. Bij en vanaf Standard Tickets is er nog wel ruimbagage inbegrepen. Ook zijn landen als China en Vietnam nog uitzonderingen. Als je bij een Light ticket bagage wilt bijboeken is de extra prijs vaak van €25 tot €100 en is het grotendeels afhankelijk van de vlucht.

Als je bij KLM extra bagage wilt meenemen kun je deze bijboeken. Het is mogelijk om dit tot 24 uur van tevoren te doen. Dat kan via ‘Mijn KLM' of met uw Flying Blue account. Daarnaast kan je inloggen met een boekingscode en familienaam op deze pagina.

De tarieven van het bijboeken van KLM ruimbagage

De kosten voor het bijboeken van bagage bij KLM is verschillend per bestemming, per locatie en welk ticket je hebt.

KLM tarieven bijboeken

Bestemming (vanaf Amsterdam)TicketExtra koffer 23kg – LuchthavenExtra koffer 23kg – Online*
BarcelonaEconomy Standard€ 70,-€ 45,-
New YorkEconomy Class€ 85,-€ 68,-
BaliEconomy Class€ 100,-€ 80,-
LondenEconomy Light€ 40,-€ 25,-

* Je kunt in sommige gevallen ook met Flying Blue Miles online via KLM.com bijboeken.

Aan deze kosten indicaties kunnen geen rechten worden. Wanneer je een Business Class ticket upgrade neemt krijg je de mogelijkheid om 2 stukken ruimbagage in te checken à 32 kg.

  • Let op: indien je extra bagage wil bijboeken van 32 kg of meer (23 kg is regulier) dan kun je het beste contact opnemen met het KLM Service center. Dan kan het als vracht mee op reis.
  • Let op: upgraden van gewicht van 23 kg naar meer kilo, kan alleen maar op de luchthaven en is duur. Als uw koffer dus 24 kilo is dan zou het zo maar kunnen zijn dat u voor een reis naar Barcelona €70 bij moet betalen.  (Of u moet snel één kilo weggooien uit uw bagage en/of in uw handbagage doen) let dus goed op dit extra gewicht. ook onderstaande plaatje:

Extra gewicht houdt in dat je koffer waarschijnlijk meer weegt dan 23 kg, in alle gevallen moet de koffer minder wegen dan 32 kg.

KLM bagage inchecken / afgeven

Online inchecken kan doorgaans van 30 uur tot en met uiterlijk 1 uur voor vertrek. De bagage afgifte en incheckbalies zijn 2 uur van tevoren geopend voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. Ze sluiten respectievelijk 40 minuten en 60 minuten voor vertrek. Er kunnen uitzonderingen zijn op deze tijden op vluchten naar sommige bestemmingen. Controleer dit dus nog even goed op uw boekingsinformatie.

Bijzondere bagage

Aangezien er beperkte ruimte is aan boord, adviseert KLM om bijzondere bagage vroegtijdig in te checken. Dat betekent uiterlijk 48 uur voor vertrek. De regels en kosten voor bijzondere bagage kunt u vinden op deze pagina. Voor uitzonderingen moet u toch veelal contact zoeken met het KLM Contactcentrum. Bagage dat zwaarder dan 32 kg is kan KLM niet vervoeren, dit moet u doen via een vervoerder. Als het echter gaat om een rolstoel / muziekinstrument of huisdier zijn er wel uitzonderingen mogelijk.

Vragen over bagage of bagagekosten van KLM?

Voor vragen over bagage kunt u bij KLM terecht via de onderstaande kanalen:

Contact

Openingstijden

De klantenservice van KLM is 24/7 bereikbaar