Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Bagage KLM en de bagagekosten

Bagagekosten KLM

KLM bagageKLM heeft standaarden voor koffers en handbagage die we op deze pagina zullen behandelen. Extra bagagevrijstelling kan echter per vlucht verschillen. Dit kunt u  zien tijdens het boeken, op de ticket of in Mijn Reis.

KLM blijft zeer ruim in het gewicht in de handbagage (12 kg) in verhouding tot concurrenten, doe hier dan ook uw voordeel mee en probeer vaker alleen met handbagage te reizen. KLM is op het gebied van regels rondom handbagage één van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld.


Bij KLM kunt u zowel binnen Europa als intercontinentaal één stuk ruimbagage (koffer) inchecken van maximaal 23 kg (Standard+ tickets) . De afmetingen van de koffer, lengte x breedte x hoogte mag de 158 cm niet overschrijden. Als handbagage is één stuk toegestaan van max. 55 x 35 x 25 cm en één accessoire van max. 40 x 30 x 15 cm. Er geldt een gezamenlijk gewicht van 12 kg. Er zijn uitzonderingen voor Business Class en Flying Blue en SkyTeam Elite members.

Tip: voordat u boekt kunt u via de kostencalculator zien wat het bijboeken van ruimbagage kost per vlucht!

KLM is één van onze voorkeursmaatschappijen qua bagage voorwaarden; de website is duidelijk, de voorwaarden helder en vaak beter dan die van concurrenten, de klantenservice is State of the Art en met de Light Tickets kun je dus ook nog eens extra voordelig reizen (met minder bagage, dat wel)

KLM Handbagage

KLM handbagage afmetingen

Als handbagage is bij KLM toegestaan: één tas of trolley + 1 accessoire (laptop, handtas) met een gecombineerd gewicht van maximaal 12 kg. Het grote stuk handbagage mag 55 x 35 x 25 cm zijn. De accessoire mag maximaal een afmeting hebben van 40 x 30 x 15 cm. Indien u KLM Business Class vliegt mag u 2 stuks handbagage meenemen en mag het totaalgewicht 18 kg bedragen.

Op drukke vluchten kan het voorkomen dat uw handbagage bij de gate wordt ingecheckt waardoor deze niet in de cabine meegenomen kan worden. Dat kan ook het geval zijn als de bagage aan de juiste afmetingen en gewicht voldoet. De bagage wordt dan (kosteloos) in het ruim vervoerd.

KLM handbagage

Handbagage KLMEconomy ClassBusiness Class
Aantal stuks handbagage12
Max. afmeting handbagage55 x 35 x 25 cm55 x 35 x 25 cm
Aantal accessoires11
Max. afmeting accessoire 40 x 30 x 15 cm40 x 30 x 15 cm
Handbagage max. totaal gewicht12 kg18 kg

Ruimbagage KLM

Net zoals bij de handbagage wordt er voor de ruimbagage geen onderscheid gemaakt tussen Europese of Continentale vluchten. Bij KLM zijn er wel verschillen per type ticket, of als u deelneemt aan één van de member-programma's.

Economy Light

Binnen Europa wordt er veel gekozen voor een Economy Light ticket. Bij dit ticket hoort geen ruimbagage. Wilt u hierbij bagage bijboeken (dit kan wel) denkt u dan aan kosten van €25- tot  €100 (hier in detail)

Economy Class

Als ruimbagage is toegestaan één stuk met een maximaal gewicht van 23 kg. De afmetingen van de koffer, lengte x breedte x hoogte mag de 158 cm niet overschrijden.

Business Class

Met een Business Class ticket mag je 2 stuks ruimbagage meenemen. De regels voor deze ruimbagage is dat de L + B + H maximaal 158 cm mag bedragen. Het gewicht is max. 32 kg per stuk.

Flying Blue en SkyTeam Elite deelnemers

Flying Blue Silver- Gold- en Platinumdeelnemers en SkyTeam Elite deelnemers mogen een extra koffer meenemen als ruimbagage. Voor dit extra bagagestuk gelden dezelfde afmetingen en hetzelfde gewicht als voor de bagageregels van het type ticket dat u heeft.

KLM ruimbagage

Ruimbagage KLMEconomy lightEconomy ClassBusiness ClassMembers*
Aantal stuks ruimbagage0121
Afmeting Ruimbagagenvt L x B x H max. 158 cm L x B x H max. 158 cm L x B x H max. 158 cm
Ruimbagage max. gewicht per stuknvt max. 23 kgmax. 32 kgmax. 23 of 32 kg

* Flying Blue Silver- Gold- en Platinumdeelnemers en SkyTeam Elite deelnemers (de extra koffer dient van hetzelfde formaat te zijn als toegestaan in de klasse die is geboekt)

KLM bagage bijboeken

KLM heeft 20 mei 2019 aangekondigd de tarieven voor ruimbagage op lange vluchten aan te gaan passen voor Light Tickets (hier meer info). Vanaf 21 mei gaat deze nieuwe regeling in en is de ruimbagage niet langer inbegrepen en moet u deze bijboeken bij Light Tickets. Dit is wel nog het geval bij Standard Tickets. Ook zijn landen als China en Vietnam nog uitzonderingen. Als je bij een Light ticket bagage wilt bijboeken is de extra prijs vaak van €25 tot €100 en is het grotendeels afhankelijk van de vlucht.

Als u bij KLM extra bagage wilt meenemen kun je deze bijboeken. Het is mogelijk om dit tot 24 uur van tevoren te doen. Dat kan via ‘Mijn KLM' of met uw Flying Blue account. Daarnaast kunt u inloggen met een boekingscode en familienaam op deze pagina.

De tarieven van het bijboeken van KLM Ruimbagage

De kosten voor het bijboeken van bagage bij KLM is verschillend per bestemmingper locatie waarvandaan u reist en welk ticket u heeft. Zie de volgende samples van boekingskosten van drie verschillende vluchten om een goede indicatie te krijgen van deze kosten.

KLM tarieven bijboeken

Bestemming (vanaf Amsterdam)TicketExtra koffer 23kg – LuchthavenExtra koffer 23kg – Online*
BarcelonaEconomy Standard€ 70,-€ 45,-
New YorkEconomy Class€ 85,-€ 68,-
BaliEconomy Class€ 100,-€ 80,-
LondenEconomy Light€ 40,-€ 25,-

* U kunt in sommige gevallen ook met Flying Blue Miles online via KLM.com bijboeken, hier moet u denken aan 5.000 tot 25.000 Blue Miles

Al deze kosten komen uit de bagagecalculator van KLM, wij raden u aan om deze goed in te vullen en mee te testen als u bezig bent met het bijboeken van ruimbagage bij KLM. Let ook op het volgende: Als u een Business Class ticket upgrade neemt krijgt u de mogelijkheid om 2 stukken ruimbagage in te checken à 32 kg ! (Dus niet à 23 kg voor normale tickets)

  • Let op: Indien u een extra koffer wilt bijboeken van 32 kg (dus niet 23 kg wat regulier is) dan kan dit enkel via de luchthaven. Deze extra optie is wel duur. Voor Barcelona moet u al denken aan €140;
  • Let op: Upgraden van gewicht van 23 kg naar meer kilo, kan alleen maar op de luchthaven en is duur. Als uw koffer dus 24 kilo is dan zou het zo maar kunnen zijn dat u voor een reis naar Barcelona €70 bij moet betalen.  (Of u moet snel één kilo weggooien uit uw bagage en/of in uw handbagage doen) let dus goed op dit extra gewicht. ook onderstaande plaatje:

bagagecalculator resultaat bijboeken gewicht

 

Extra gewicht houdt in dat uw koffer waarschijnlijk meer weegt dan 23 kg, in alle gevallen moet de koffer minder wegen dan 32 kg.

KLM bagage inchecken / afgeven

Online inchecken kunt u doorgaans van 30 uur tot 1 uur voor vertrek. De bagageafgifte en incheckbalies zijn 2 uur van tevoren geopend voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. Ze sluiten respectievelijk 40 minuten en 60 minuten voor vertrek. Er kunnen uitzonderingen zijn op deze tijden op vluchten naar sommige bestemmingen. Controleer dit dus nog even goed op uw boekingsinformatie.

Bijzondere Bagage

Aangezien er beperkte ruimte is aan boord, adviseert KLM om bijzondere bagage vroegtijdig in te checken. Dat betekent uiterlijk 48 uur voor vertrek. De regels en kosten voor bijzondere bagage kunt u vinden op deze pagina. Voor uitzonderingen moet u toch veelal contact zoeken met het KLM Contactcentrum. Bagage dat zwaarder dan 32 kg is kan KLM niet vervoeren, dit moet u doen via een vervoerder. Als het echter gaat om een rolstoel / muziekinstrument of huisdier zijn er wel uitzonderingen mogelijk.

Vragen over bagage of bagagekosten van KLM?

Voor vragen over bagage kunt u bij KLM terecht via de onderstaande kanalen:

Contact

Openingstijden

De klantenservice van KLM is 24/7 bereikbaar